Львівська митниця передала музеям історичну контрабанду, яку вилучили на кордоні

середа, 22 листопада 2023 р. о 11:00

Загальна вартість старовинних поштових марок, монет та бониів становить 1,5 мільйони гривень.

Про це повідомляє Львівська митниця на своїй сторінці у Facebook.

Вчора, Львівська митниця зібрала представників Львівського історичного музею, "Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу" та Державного історико-культурного заповідника "Межибіж", щоби передати їм монети 18-19 ст., старовинні поштові марки та бони (короткочасні боргові зобов'язання у вигляді цінних паперів).

Всі ці предмети працівники служби вилучили при спробі незаконного переміщення через кордон. Загальна вартість переданих цінностей 1,5 млн. гривень

"Якщо говорити про Львівський історичний музей, то за 5 минулих років Львівська митниця передала нам близько 50 предметів історично-культурної цінності. Найбільша колекція - це 43 одинці стародавньої зброї. В свою чергу ми провели близько 5 тис. експертиз вилучених предметів старовини, які згодом пішли в розпорядження Міністерства культури. Сподіваюся, колись ми зможемо організувати виставку з експонатів – предметів порушення митних правил, які були повернені і відносяться до культурної спадщини України" – зазначив директор музею Роман Чмелик.

Представник "Національного музею історії України у Другій світовій війні. Меморіального комплексу" Сергій Судинович зазначив, що такі експонати допомагають краще пізнавати історію.

"Наше найбільше побажання - продовжувати таку співпрацю. Ми, як «музей війни», першими розпочали демонструвати експонати, які розповідали про прихід до влади нацизму. І в пригоді стали ті ж самі німецькі бони. Тепер ми розповідаємо, що саме призвело до сучасної війни. Адже нацизм, фашизм і рашизм - це ідентичні теми" - пояснив Сергій Судинович.

В.о. начальника Львівської митниці Андрій Кузнік зазначив, що дуже важливо, що всі ті цінності залишаться в Україні і допомагають для зберегти історію України та її культурну спадщину.

Нагадаємо, у березні прокуратура Львівщини спрямувала на потреби ЗСУ 48 000 електронних сигарет, які вилучили та арештували під час досудового розслідування, вартістю понад 14 мільйонів гривень.

Мітки: Львівська митниця, новини львова, музеї Львівщини

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024