Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Українська академія друкарства

wikipedia.org

Четвер, 22 лютого 2024, 10:20

Кабмін просять зупинити фактичну ліквідацію Української академії друкарства

Українська академія друкарства

Українці зареєстрували петицію з вимогою не приєднувати Українську академію друкарства до НУ "Львівська політехніка".

20 лютого на державному порталі електронних петицій Яна Бариська зареєструвала петицію з вимогою зупинити приєднання Української академії друкарства до НУ "Львівська політехніка".

Як йдеться у тексті петиції, 12 лютого 2024 року на засіданні ГО "Спілка ректорів закладів вищої освіти України" представники Міністерства освіти і науки України оприлюднили "План модернізації системи закладів вищої освіти", який передбачає приєднання Української академії друкарства до НУ "Львівська політехніка" вже в березні 2024 року.

"МОН прийняло це рішення свавільно, не питаючи думки ні студентів, ні викладачів, ні партнерів Української академії друкарства. З ними не провели жодного попереднього діалогу, їхні інтереси були повністю проігноровані. "Реорганізація" проводиться в порушення принципів народовладдя, без погодження з колективом і стейкхолдерами академії" – йдеться у тексті петиції.

У петиції наголошується, що така "реорганізація" позбавить академію самостійності і самоврядування, а також створить для студентів ризик збільшення цін на навчання і втрати місць у гуртожитках.

"Об’єднання також може призвести до погіршення якості друкарської справи та занепаду книжкового ринку в Україні. Перерветься сторічна історія академії. Україна втратить єдиний автономний навчальний заклад, який спеціалізується на підготовці фахівців з медійних технологій і поліграфії, що формують незалежний український інформаційний простір. Ми вимагаємо зупинити фактичну ліквідацію Української академії друкарства" – наголошують у петиції.

Зазначимо, 17 лютого міністр освіти та науки України Оксен Лісовий прибув до Львова, де обговорив з керівництвом Львівської ОВА та Львівської обласної ради реформування системи вищої освіти в області. Йшлося також й про приєднання до НУ "Львівська політехніка" інших освітніх закладів області, в тому числі Української академії друкарства.

Додамо, 9 листопада 2022 року стало відомо, що Міністерство освіти і науки України вирішило приєднати Українську академію друкарства до Львівського національного університету імені Івана Франка.

Колектив та студенти академії виступили проти цього рішення, наголошуючи, що прийняття такого рішення посеред навчального року не сприятиме якісній підготовці кадрів для відповідних галузей під час воєнного стану.

Натомість відповідаючи на запит Варіантів, в уряді заявили, що не приймали рішення про об'єднання Української академії друкарства з університетом Франка.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.