Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Середа, 13 березня 2024, 10:45

Унікальні стародруки природозначного музею у Львові тепер доступні онлайн

Бібліотека музею містить близько 120 стародруків, датованих до 1800 року. 

У відповідь на виклики сучасності та з метою збереження національної спадщини, Державний природознавчий музей НАН України відкрив доступ до своєї колекції стародруків через інтернет.

Раніше ці видання були доступні лише для обмеженого кола науковців та за особливих умов, але тепер 19 оцифрованих книг та частина каталогу бібліотеки доступні для всіх бажаючих.

Про це повідомило ГО “Дунайсько-Карпатська Програма”.

Цей проект реалізовано за підтримки ГО “Дунайсько-Карпатська Програма” та Whitley Fund for Nature, що дозволило придбати необхідне обладнання для оцифрування книг. Оцифрування не лише полегшить доступ до рідкісних видань для широкого загалу, але й забезпечить їх збереження у випадку фізичного знищення через військові дії, - сказано у повідомлені. 

Бібліотека музею, одна з найстаріших природничих бібліотек України, містить близько 120 стародруків, датованих до 1800 року, включаючи найстаріший з 1548 року, та приблизно 22 тисячі видань з природничої літератури до 1939 року. Ці видання мають велику історичну та наукову цінність, особливо для досліджень регіону Галичини.

Оцифровані книги можна переглянути та скачати на сайті проекту: lib.smnh.org.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.