Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

медичний заклад у Львові

Четвер, 28 березня 2024, 14:49

Садовий взлостився на львівські медзаклади, які хочуть перереєструватися у громадах

медичний заклад у Львові

Депутати звернуться до Львівської облради щодо ініціативи окремих обласних медичних закладів перереєструватись зі Львова назад у громади.

Сьогодні, 28 березня, на сесії Львівської міської ради депутатка Вікторія Довжик зачитала звернення до Львівської обласної ради щодо перереєстрації обласних медичних закладів зі Львова у громади.

За її словами, сьогодні на розгляд постійних комісій охорони здоров'я та комунального майна Львівської міської ради надійшли звернення:

- від Сколівської міської ради щодо перереєстрації КНП ЛОР "Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр" у місто Сколе;

- від Трускавецької міської ради щодо перереєстрації КНП ЛОР "Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи" у місто Трускавець;

- від Великолюбінської селищної ради щодо перереєстрації КНП ЛОР "Львівська обласна клінічна лікарня" у смт Великий Любінь.

За її словами, також є ще низка закладів, які планують перереєструватись у населені пункти області, попри те, що згідно з чинним законодавством, реєстрація здійснюється лише за місцем знаходження.

Також така перереєстрація залишить міський бюджет Львова без надходжень від ПДФО цих закладів.

"Люди, які пишуть такі звернення, свідомо порушують чинне законодавство України. Вони підпадають під певні статті адміністративних, щодо кримінальних – не знаю, кодексів. Це недопустимі речі – розбалансування бюджетів. Хтось таке вже робив, потім перепрошував. Зараз знов починається" – наголосив міський голова Львова Андрій Садовий. 

Нагадаємо, ще у 2019 році Львівська обласна рада вирішила перереєструвати медичні заклади та заклади культури, які знаходяться у Львові, у села області. У результаті цього рішення ці заклади розпочали сплачувати податки не до міського бюджету Львова, а у бюджети громад, де вони були зареєстровані.

Протестуючи проти цього рішення, у січні 2020 року Львівська міськрада звернулась до Державної податкової служби України, наголошуючи, що зміна адреси реєстрації підприємств, закладів, установ та організацій Львівської обласної ради не має законних підстав, призводить до розбалансування місцевих бюджетів та заподіює суттєву шкоду міському бюджету, а відтак – і територіальній громаді Львова. 

За даними міськради, сума втрат від закладів обласної ради, які  перереєструвались зі Львова у 2019 році, становила понад 40 млн грн. У 2020 році ця цифра зросла до 100 млн грн. 

У 2020 році Верховна Рада прийняла законопроєкт №3118, який забороняє обласним та районним радам безпідставно перереєстровувати комунальні заклади. Через це облрада змушена була перереєструвати обласні комунальні заклади назад до Львова.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.