Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

автомобілі

Четвер, 2 травня 2019, 10:30

В Україні змінили правила оформлення техогляду

автомобілі

У МВС змінили формат документа, що підтверджує успішне проходження  техогляду транспортним засобом.

Про це повідомляє прес-служба Головного сервісного центру МВС.

З 1 травня паперовий бланк протоколу буде видаватися водієві у комплекті зі самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації. Водій повинен закріпити цю мітку в правій верхній частині вітрового скла зсередини.

Як зазначили в МВС, таке нововведення дозволить зменшить ризик фальсифікації протоколів ОТК.

Також це полегшить роботу контролюючим органам: вони зможуть перевіряти, чи допущено транспортний засіб до участі в дорожньому русі на відстані – інформацію зі самоклейної мітки можна буде зчитувати за допомогою спеціального технічного устаткування.

Згідно із Законом "Про дорожній рух" ОТК підлягають певні категорії транспортних засобів, що беруть участь у дорожньому русі та пройшли державну реєстрацію. Зокрема, обов'язковому технічному контролю підлягають легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку; вантажні автомобілі та причепи до них; автобуси та спеціалізовані транспортні засоби, що перевозять небезпечні вантажі, а також таксі.

У той же час не можуть перебувати на обліку техогляду легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей і причепи до них; мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби; легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни з терміном експлуатації до двох років.

Техоглдя транспортного засобу передбачає перевірку його технічного стану: системи гальмового і рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, світлопропускання скла, газобалонного обладнання тощо.

Власник транспортного засобу, що підлягає обов'язковому технічному контролю, отримав бланк протоколу ОТК до вступу в силу ПКМУ від 23 січня 2019 № 46, він зможе користуватися документом старого зразка до моменту закінчення терміну його дії.

Нагдаємо, МВС оприлюднило законопроект, в якому хочуть зробити окремі права для водіїв на "автоматі".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.