Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

земельна ділянка

Середа, 13 листопада 2019, 17:52

17 нардепів з Львівщини не голосували за скасування мораторію на землю

земельна ділянка

Верховна Рада підтримала у першому читанні скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

Сьогодні, 13 листопада, Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення, який скасовує заборону на продаж земель. Це рішення підтримали 240 народних депутатів.

Згідно із законопроектом, з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, а право продавати земельні паї отримають всі їхні власники. Купувати землю зможуть українські фізичні особи, компанії, територіальні громади та держава.

Також підприємства, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року.

тверте. Ті іноземні компанії, які не займались обробітком землі в Україні мінімум три роки, зможуть отримати право придбавати землю з 1 січня 2024 року.

Крім цього, землі державної та комунальної власності продаватимуться на торгах, а орендар матиме переважне право на купівлю земельної ділянки. Концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ОТГ, 8% області та 0,5% країни.

Із львівських нардепів законопроект підтримали: Святослав Юраш (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар’ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Павло Бакунець (позафракційний).

Були присутні у залі, але не голосували: Андрій Кіт (позафракційний), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Ярослав Рущишин (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність).  

Утрималися: Ірина Верещук (Слуга народу), Тарас Батенко (За майбутнє), Святослав Вакарчук (Голос), Роман Лозинський (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос). 

Проголосували проти: Олена Кондратюк (позафракційна), Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина).     

Нагадаємо, на початку вересня Володимир Зеленський доручив ухвалити закон про скасування мораторію на продаж землі до 1 грудня 2019 року.

Зазначимо, мораторій на продаж землі введений в Україні в 2001 році. На початку жовтня 2016 року Верховна Рада продовжила його до 2018 року. 21 грудня Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі ще на 1 рік.

Згідно з соцопитуваннями, проведеними на початку жовтня цього року, третина українців вважає, що запровадити продаж с/г земель можна тільки після всеукраїнського референдуму.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.