article

Успіхи децентралізації на Жовківщині

Анастасія Лубенська
понеділок, 9 грудня 2019 р. о 16:30

Старт Куликівської ОТГ на Жовківщині.

Процес реформи децентралізації в Україні розпочався ще в 2014 році, після подій Євромайдану. Суть цієї реформи полягає в передачі повноважень та фінансів від державної влади до органів місцевого самоврядування.

Завдяки цій реформі кожен мешканець певного населеного пункту зможе отримати якісні медичні та комунальні послуги, освіту, покращений рівень місцевої інфраструктури. До реформи подібні зручності могли дозволити собі лише ті мешканці населених пунктів, які мешкали неподалік від органів місцевого самоврядування та громад.

Загалом, реформу децентралізації поділили на два етапи: перший етап тривав з 2014 по 2018 роки, другий – триватиме з 2019 до 2021 року. За час проведення першого етапу вже сформували 876 ОТГ в яких мешкає 9 мільйонів мешканців, а кількість сільських старост зросла до 2565 осіб. Також, з 2014 по 2018 роки бюджети ОТГ за весь час їхнього формування та розвитку зросли в середньому в 5-7 разів, а власні доходи місцевих бюджетів зросли на 165, 4 млрд грн. Для порівняння, в 2014 році доходи бюджетів складали 68, 6 млрд грн, а до 2018 року ці ж доходи зросли до 234 млрд грн.

Основними завданнями другого етапу реформи децентралізації, який розпочався 23 січня цього року, є:

– затвердження нових територій для діяльності органів влади на рівні місцевих і територіальних громад;

– безпосередня передача повноважень виконавчої влади органам місцевого самоврядування та їх розмежування між рівнями та органами за принципом субсидіарності;

– створення належної бази ресурсів для діяльності місцевих органів;

– формування ефективної служби в місцевих органах і органах виконавчої влади;

– упорядкування системи державного контролю нагляду за законністю роботи місцевих органів;

– розвиток референдумів, виборів та інших форм безпосереднього народовладдя;

– удосконалення координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади.

Крім того, під час другого етапу децентралізації, восени 2020 року передбачили місцеві вибори нових голів місцевих органів самоврядування на новій територіальній основі, а також мають внести зміни до Конституції України і прийнятий цілий ряд законів, серед яких закони України "Про засади адміністративно-територіального устрою України", "Щодо державного нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування" та нову редакцію закону "Про службу в органах місцевого самоврядування". Саме ці закони забезпечуватимуть належне існування новостворених органів місцевого самоврядування і місцевих громад.

Стан реформи децентралізації на Львівщині

Станом на 2019 рік, у Львівській області вже функціонують 556 громад та 41 ОТГ. Загальна площа об'єднаних територіальних громад складає 4957.21 км 2, в яких нині мешкає 349 185 осіб. Єдиними районами Львівщини, де не відбулося об'єднання громад та органів місцевого самоврядування, залишаються Буський, Золочівський, Турківський та Яворівський райони.

Успіхи децентралізації на Жовківщині

Тим часом, у Жовківському районі кількість рад, які об'єдналися, складає 5, і лише одна об'єднана громада. Саме там, в п'ятницю 6 грудня відбулося засідання Куликівської селищної ради, де прийняли рішення про об'єднання Куликівської, Смереківської, Артасівської, Надичівської та Великодорошівської селишних рад в одну об'єднану територіальну громаду. Загалом, засідання новоствореної Куликівської ОТГ проводилося у невеликому залі засідань, куди прийшли мешканці об'єднуваних селищ, які зайняли більшу половину глядацьких місць.

Ці ж люди переважно середнього та похилого віку слухали це засідання, де ознайомилися з рішенням про об'єднання селищних рад. Як розповіла голова Куликівської селищної ради Лілія Бова, вона заздалегідь надіслала офіційні листи голови селищних рад, які планують об'єднатися. А в свою чергу, ці селищні ради прийняли рішення про об'єднання під час місцевих засідань.

"У нас, це розпорядження, від 27 вересня 2019 року, №114, говорило про утворення спільної робочої групи з підготовки проектів рішень щодо добровільного об'єднання територіальних громад" – заявила Бова під час засідання.

Також в актовій залі голови селищних рад обговорили дорожню карту майбутньої ОТГ. Кожну дорожну карту формуватиму всі 5 сільрад, що належить територіальній громаді, і ці карти об'єднають в одну за рішенням Куликівської селищної голови Лілії Бови. Одна жінка спитала, де можна побачити ці карти, а Бова повторила те, що говорила про формування та об'єднання карт від кожної сільради. Також Наталія, ця жінка, активно виступала за те, що ОТГ мають бути сформовані згідно з Конституцією, яку прийняли в 1996 році, а крайнім терміном формуванням самих громад мав би бути 2001 рік. Крім того, вона наголосила про відсутність статуту Куликівської ОТГ, який на її думку, є перешкодою для об'єднання в ОТГ, а ці статути мали би ще сформувати ще в 1996 році. Сільський голова Смереківської сільської ради Богдан Стахів змушений був перебити жінку і пояснити, що спочатку має сформуватися власне Куликівська об'єднана громада, а потім вже буде й статут.

Наступним питанням було забезпечення проведення майбутніх місцевих виборів в ОТГ 2020 року. Під час засідання Лілія Бова наголосила, що Куликівська територіальна громада вже цього року скерує лист до Львівської ОДА з подальшим зверненням до ЦВК щодо призначення дати виборів.

"А вже центральна виборча комісія призначить день виборів, будемо більш-менш далі створювати напрацювання і будемо готуватися" – заявила Бова.

Четвертим пунктом був розвиток стратегії розвитку Куликівської ОТГ, де розповіли про спільну розробку та опрацювання стратегії сільрадами, що належать до територіальної громади. А голова Смереківської сільради Богдан Стахів наголосив, що стратегія розвитку є питанням всіх населених пунктів, які належать до ОТГ.

"Сьогодні не тільки депутати, але й вся громада має пропонувати, яким шляхом і що буде потрібно на цій території робити. Це вже мають відбутись такі громадські слухання безпосередньо в кожному населеному пункті" – заявив Стахів.

За словами Богдана Стахіва вже після засідання, всього в Куликівській ОТГ мешкатимуть 13 тисяч мешканців. Також початково до ОТГ мала приєднатися і Зашківська сільська рада, але згодом очільники ради відмовилися від об'єднання.

"У перспективному плані ми передбачаємо економічне зростання громади упродовж перших двох років втричі від норми, тобто до 0,9%. Це стане можливо також завдяки нашому географічному положення. Наприклад, ми розташовані уздовж дороги Львів-Рава-Руська. Окрім того поруч простягається кордон, вдала логістика тощо. За таких умов нам потрібно організувати правильний командний підхід до раціонального управління наявних ресурсів та залучення нових інвестицій" – заявив Стахів.

Висновок

Незважаючи на певні розбіжності, процес децентралізації триває і сільради продовжують своє об'єднання, хоч і не без певних недоліків. Знову ж таки, як вже зазначали під час засідання новоствореної Куликівської ОТГ на Жовківщині, на початку першого етапу децентралізації центральна влада не попередила про те, коли саме місцевим радам треба об'єднуватися, і вони розпочали цей процес лише під кінець першого етапу. Але, тим не менш, за словами голови Великодорошівської селищної ради Василя Кирилюка, децентралізація для сіл та селищ є процесом зі знаком "плюс", оскільки децентралізація та об'єднання в громади є самостійними процесами, які дозволяють органам місцевого самоврядування визначитися, з ким саме вони можуть об'єднатися без попереднього дозволу органів центральної влади. Крім того, що вже на першому етапі реформа децентралізації принесла перші успіхи у вигляді збільшення місцевих бюджетів та покращення інфраструктур.

Мітки: Жовківський район, децентралізація, Куликівська ОТГ, Лілія Бова, Богдан Стахів

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024