Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львів

Понеділок, 5 липня 2021, 14:35

Четвер може стати святковим днем для прихильників крематорію у Львові

Львів

Львівські депутати розглянуть петицію про побудову крематорію у Львові до 2025 року.

Про це йдеться у проєкті ухвали, підготовленій для розгляду депутатами на сесії Львівської міської ради, яка відбудеться у четвер, 8 липня.

Ще 26 квітня цього року на порталі е-петицій Андрій Маринюк зареєстрував петицію "Побудова крематорію у Львові до 2025 року", яка станом на 7 червня 2021 року цього року набрала необхідних 500 голосів на підтримку, відтак міськрада, згідно з порядком подання та розгляду електронних петицій, має її прийняти або відхилити.

Автор петиції зазначив, що у місті дуже гостро стоїть питання з похованням померлих, бо місць на кладовищах катастрофічно не вистачає.

"Вже цього року запланували заради розширення кладовищ провести вирубку 10 гектарів Брюховицького лісу. Території існуючих кладовищ перебувають в жахливому стані, значно впливають на екологію регіону та потребують великих коштів на їх утримання" – йдеться у тексті петиції.

За словами Маринюка, сьогодні значно зросли витрати громадян на поховання (від 18 тисяч гривень при наявності власного місця без врахування подальшого догляду за могилою), натомість комплекс послуг з кремації в  Києві обходиться від 5 тисяч гривень.

"Депутати Львівської міської ради, керуючись надуманими забобонами, міфами та власними інтересами, переконують львів'ян, що кремація не відповідає християнському вченню і не визнається церквою. Натомість представники церкви та церковні канони запевняють, що кремація жодним чином не суперечить основам християнства" – наголошує автор петиції.

Зазначимо, наприкінці травня у місті зібрали раду єпископів з главами всіх конфесій і вони підтримали ініціативу будівництва крематорію.

Через це автор пропонує виділити кошти та затвердити дорожню карту з  визначеними датами на побудову крематорію на території Львівської ОТГ та відкрити його не пізніше 2025 року.

Нагадаємо, у квітні цього року комісія фінансів міськради не підтримала будівництво крематорію у Львові. Депутати вважають це будівництво недоцільним. Натомість ще на початку березня вони дозволили розширити територію Голосківського кладовища на понад 32 гектари з вирубкою навколишнього лісу.  

Раніше, 19 вересня 2019 року, у Львові провели публічну консультацію щодо доцільності будівництва крематорію, а у травні 2020 року у міськраді наголосили, що землі для поховання на кладовищах Львова вистачить приблизно на один рік. Тоді ж у мерії планували оголосити Всеукраїнський архітектурний конкурс щодо будівництва крематорію.

Додамо, що електронні петиції у Львові були ввели з 22 лютого 2016 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.