Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пластикові пакети

foodandmood.com.ua

П'ятниця, 10 грудня 2021, 13:15

В Україні від сьогодні заборонено безкоштовно розповсюджувати пластикові пакети

пластикові пакети

Сьогодні в Україні вводиться обов'язкова реалізація пластикових пакетів за гроші, а безкоштовне розповсюдження забороняється.

Про це сказано в законі «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який вступив в дію сьогодні. 

Він спрямований на обмеження обігу пластикових пакетів на території України з метою покращення стану довкілля та благоустрою територій.

Закон поширюється на розповсюдження тонких і надтонких пластикових пакетів  у супермаркетах, аптеках, закладах харчування тощо.

На першому етапі заборонено безкоштовно поширбвати пакети з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. З 10 березня 2022 року  заборонено розповсюдження тонких (товщина стінок 15-50 мікрометрів), оксорозкладних та надтонких пластикових пакетів (до 15 мікрометрів). А вже з 1 січня 2023 року − вводиться заборона на усі пластикові пакети, окрім біорозкладних.

Закон не поширюватиметься на пакети для сміття, пластикові бокси, харчову плівку та інші вироби.

Згідно закону, Кабмін до  10 грудня мав ухвалити постанову про мінімальні ціни на роздрібну торгівлю пластиковими пакетами, проте цього не сталось. 

У проєкті постанови Кабміну “Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети” пропонується встановити  мінімальні ціни на роздрібну торгівлю пластиковими пакетами:

  • 2,00 гривні - без ручок (без бокових складок);
  • 2,50 гривні - без ручок (з боковими складками); з ручками (без бокових складок);
  • 3,00 гривні - з ручками (з боковими складками).

Європейська бізнесова асоціація (ЄБА) 8 грудня висловила невдоволення щодо відсутності відповідного нормативно-правового акту про встановлення мінімальних роздрібних цін пакети.

"Бізнес не може адаптуватися до вимог, які ще чітко не регламентовані" - сказано в повідомлені ЄБА.

Законом передбачено штрафи за розповсюдження пакетів: від 8,5 тис грн до 17 тис грн, при повторному порушенні – від 17 тис грн до 34 тис грн. 

Контроль за дотриманням закону буде здійснювати Держпродспоживслужба шляхом перевірок магазинів, кафе, ресторанів та ринків.

Нагадаємо, що 1 червня Верховна Рада ухвалила закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" з метою скорочення використання пластикових пакетів.

Новина створена в рамках проєкту «Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа», який реалізується ГО «Атом» у партнерстві з ІА «Варіанти» за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС «Прямуємо разом». Зміст новини не обов'язково відображає погляди ЄС.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.