Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Прес-реліз,   Вівторок, 11 липня 2023, 08:34

Штучний інтелект очолить радіо у Німеччині

2023 рік дав потужний поштовх розвитку штучного інтелекту, який все частіше уводитися в експлуатацію у різних галузях та професіях. 

Деякі з них вдається суттєво модернізувати, а деякі навіть замінити. Поки що такі кроки робляться обережно, проте надалі очікується більш революційні нововведення, які матимуть наслідки у майбутньому. 

Як це буде на практиці?

Вже цього літа на радіохвилях Німеччини має з'явитися перша радіостанція, яка зможе працювати практично автономно та буде модеруватися комп’ютером. Тепер за музичні чарти, новини або прогноз погоди буде відповідати не людина, а штучний інтелект. Як і раніше, одне з завдань - це модернізація та оптимізація робочого процесу. Наприклад, штучний інтелект зможе шукати новини, аналізуючи різноманітні ресурси та соціальні мережі, тобто виконуватиме ту роботу, яка зазвичай лягала на плечі журналістів та редакторів. Виходить, що постає питання лише в ефективній його модерації, щоб у рекламному блоці, наприклад, не з'явилась інформація про те, як грати в автомати безкоштовно у той часовий проміжок, коли це забороняється законом.

Звичайно ж, такий проєкт виглядає досі експериментально, тому має пілотний характер. Хоча штучний інтелект вже досяг неабияких здобутків, проте залишається технологією, яка постійно змінюється та вдосконалюється. Не дивно, що і цього разу така ідея викликає хвилю критики від скептиків.

По-перше, будь-яка радіостанція - це живий продукт. Одним із головних рушіїв популярності та привабливості будь-якого радіо залишаються саме радіоведучі, а голос є їхнім головним інструментом. У випадку зі штучним інтелектом є опасіння щодо того, що він може бути позбавлений емоцій. Також постає питання щодо роботи з фактами, якщо мова йде про випуск новин - частина інформації може виявитись хибною, чого у жодному разі не можна допускати. Втім, власне ідея вже не нова, тому очевидно, що подібні нюанси мають бути враховані.

Сміливі експерименти

Розмови про інтеграцію штучного інтелекту на радіо ходять вже давно. Наприклад, ще у березні 2023 року компанія Futuri Media оголосила про запуск першої у світі локалізованої радіостанції під керівництвом ШІ, а у США влітку цього року в ефір станції Live 95.5 виходила передача, що була озвучена клонованим голосом радіоведучої. Щоправда, такий експеримент на мав великого успіху серед слухачів, які хочуть чути справжній голос улюбленої радіоведучою. Керівництво радіостанції запевняє, що подібний крок є лише пробним та має на меті знайомство із новітніми технологіями та їх ефективністю на практиці.

Той же Spotify ще у лютому запускав власний подкаст, ведучими якого були роботи Белла та Адам, проте такий проєкт протримався лише 4 випуски. Поки що подібні експерименти мають декілька ключових недоліків:

  • Можлива неправдива інформація в ефірі;

  • Штучність голосу ведучого;

  • ШІ позбавлений креативності, а може лише імітувати реальні голоси;

З огляду на недосконалість технології, ми знову повертаємося до питання про можливість замінити людей штучним інтелектом на робочих місцях. Як бачимо на прикладі радіо, говорити про це також зарано.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.