Зміст статті

13 жовтня 2023

Микола Бучин про війну на Близькому Сході

Микола Бучин про перспективи великої війни на Близькому Сході.

Війна Ізраїля з ХАМАС зараз топтема світових медіа. Навіть українські медіа наразі більше уваги приділяють Ізраїлю, ніж війні в Україні.

Чому так сталось, що це змінює та які небезпеки несе це війна для України – ми розмовляємо з політологом Миколою Бучиним.

Найперше, чому ця війна є такою важливою для світу? Це ефект новизни чи все ж це такий чутливий регіон? 

Відповідь десь посередині. Є ефект новизни щодо цієї події, оскільки це найбільша за останні 50 років атака на Ізраїль. Увага до Близького Сходу завжди є великою. Цей регіон важливий для світової безпеки, адже тут відбувається протистояння між західною та східною цивілізацією. Тому маємо розуміти, що від впливовості Ізраїлю залежатиме також й престиж США, адже поразка означати удар й по США. Це подія має потенціал до розростання. Тому увага міжнародної спільноти зараз прикута до Близького Сходу.

Микола Бучин (фото: lpnu.ua)

Вже зараз говорять, що за цим конфліктом стоїть Іран, що в нього увійдуть сусідні держави передусім Ліван. Ймовірно, що до цього причетна росія. Вже підпиває американський флот. Це все передумови до його розростання на міжнародний. Чи я не перебільшую? 

Я схильний розглядати ці події, зокрема російсько-українську війну, як складові єдиного цілого. Зараз починається міжнародне протистояння за перерозподіл сфер впливу. Є протистояння між східною цивілізацією, яка за своєю суттю не є демократичною, частково мусульманською. З другого боку маємо західну цивілізацію, яка базується на ідеології лібералізму, дотримується демократичних цінностей та має бажання збудувати цивілізоване суспільство. Це визначає й позицію держав.

Російсько-українська війна була однією з перших, яка визначає те, хто домінуватиме у світі. На цьому не зупиниться. Можуть виникати інші джерела конфлікту, наприклад війна за Тайвань. Ми спостерігатимемо вибухові точки. Тому зрозуміло, що до конфлікту в Ізраїлі дотичні інші країни, передусім Іран, який міг допомагати у виникненні цього конфлікту. Дотичним є Ліван, де базується Хезболла. Далі йде Сирія, яка перебуває під впливом Ірану та росії.  

За Єгипет та Саудівську Аравію я б не говорив. Тут буде все залежати від того, як Ізраїль зможе врегулювати цю ситуацію. Якщо не вдасться, то це посилить недемократичні держави. Також й росія робитиме все, щоб цей конфлікт не вщухав, а навіть роздмухуватиме його до великого регіонального конфлікту. 

Зменшення уваги до України пов'язане з умовним затишшям на фронті – немає якихось кардинальних подій. Ця рутина також сприяла відволіканню уваги.  Взагалі конфлікт на Близькому Сході є небезпечним для України, адже він відвертає увагу від нас. Буде розпорошуватись інформаційна та фінансова допомога. Тому треба вказати на те, хто до цього причетний, це може піти нам на користь. Також, якщо у конфлікт хоча б опосередковано втягнеться Іран, то він може менше постачати зброї росії. Це піде нам на користь.  

Є й інші чинники, наприклад енергетичний чи політичний. Спрогнозувати це важко, хоча зростання цін на нафту піде на користь росії. У будь-якому разі важливо, щоб Ізраїль розв'язав цей конфлікт якомога швидше. 

Чи зможе США допомагати одночасно двом союзникам, особливо якщо конфлікт на Близькому Сході затягнеться? 

Ми повинні розуміти, що масштаби конфлікту та співвідношення сил є різним. Якщо він не переросте у більший, то Ізраїль має всі можливості та ресурси для того, щоб стабілізувати ситуацію, звісно, військовим способом. Потенційно Ізраїль може справитись й власними силами. Тому це не створюватиме проблем для США. Тим більше, що адміністрація Байдена має намір просити про допомогу Ізраїлю та Україні в одному пакеті.

Розмовляв Олександр Сирцов, Канал свіжої історії. Відеоверсія інтерв'ю:

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.