Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

вирубка лісу

Вівторок, 30 квітня 2024, 10:52

В Україні заборонили суцільні рубки в Карпатах й без обмежень дозволили санітарні

вирубка лісу

Постанова уряду набере чинності через три роки.

Про це повідомляє Державне агентство лісових ресурсів України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Кабінет міністрів України прийняв постанову, згідно з якою через три роки у гірських лісах Карпат буде заборонено суцільні рубки головного користування.

Зокрема, визначено особливості здійснення рубок, пов’язаних з необхідністю оборони держави та її безпеки, на період дії правового режиму воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування. Тепер такі рубки проводитимуться за зверненням військових адміністрацій за чітко визначеною процедурою.

Також постанова вносить зміни до Правил поліпшення якісного складу лісів в частині проведення рубок переформування, заснованих на принципах наближеного до природи лісівництва з метою найширшого застосування вибіркової і поступової системи рубок, які відповідають міжнародній практиці.

"Постанова дозволить збільшити надходження рентної плати за рахунок збільшення обсягів заготівлі деревини (завдяки переходу до вибіркової системи рубок, що дасть змогу збільшити річний приріст деревостанів і забезпечить безперервне та раціональне його використання)" – йдеться у повідомленні.

Натомість за інформацією громадських природоохоронних організацій, ця заборона стосується лише суцільних рубок головного користування, які й без того заборонені в переважній більшості лісів Карпат.

Крім цього, постанова дозволяє лісникам робити суцільні санітарні рубки без обмежень, хоча раніше такі рубки можна було проводити лише в певних типах лісів, переважно штучного походження.

Нагадаємо, у березні цього року керівництво військового лісгоспу на Львівщині викрили у вирубці лісу на 5 мільйонів гривень.

Додамо, у 2023 році на території Львівської області загинули 67 га лісів. За загальною площею лісів Львівщина займала третє місце в Україні після Волинської та Житомирської областей. Ліси на Львівщині займали площу 694,4 тисячі гектарів, що становить понад 8% загальної площі лісів України.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.