Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Карпати

П'ятниця, 9 вересня 2016, 16:01

Держлісагентство розробить стратегію розвитку Карпат

Карпати

Держлісагентство хоче ввести суттєві обмеження на суцільні санітарні рубки.

Про це йдеться на офіційному сайті Державного агентства лісових ресурсів України.

"На сьогодні гостро постала проблема всихання ялини у Карпатах у насадженнях, які в більшості були створені штучним шляхом в ялицевих, букових та дубових типах лісу. Потрібно залучати науковців, фахівці лісового господарства, екологів та практиків, щоб спільно знайти шляхи вирішення цієї проблеми", – розповіла т.в.о. голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич.

За її словами, нова стратегія як для Карпатського регіону, так і України в цілому має включати низку прогресивних змін.

Зокрема, в Україні потрібно перейти від суцільних рубок головного користування до поступових та вибіркових. Також у новій стратегії закладуть розширене відтворення лісів, в тому числі й за рахунок природного поновлення.

Більше того, лісогосподарське виробництво повинно ґрунтуватися на нових природозберігаючих технологіях. Все це дозволить створити різновіковий ліс, який буде більш стійким до різних негативних чинників: всихання та поширення шкідників, що у свою чергу зменшить кількість проведення рубок.

Також Христина Юшкевич зауважила, що нові санітарні правила в українських лісах допоможуть вирішити й можливі зловживання на санітарних рубках.

"У нових санправилах ми також суттєво обмежуємо здійснення суцільних санітарних рубок. Дозвіл на їх проведення буде надаватися розширеною комісією, а всі проекти здійснення санрубок з обґрунтуванням будуть оприлюднюватися для громадськості. У різних видах заповідних зон суцільні санітарні рубки взагалі будуть заборонені. Головний акцент – на переході до вибіркових санрубок, коли видалятимуться лише пошкоджені дерева", – зазначила Юшкевич.

Нагадаємо, Держлісагентство нещодавно запропонувало підняти штрафи за незаконну вирубку дерев.

Також в Україні запропонували ввести єдиний електронний облік деревини.

А на Львівщині цьогоріч вирубали лісу на 27 мільйонів гривень.

Детальніше почитати про вирубку дерев на пригірській території Львівщини можна у статтях З Карпат падав, у Прикарпатті приземлився та Карпатський метеорит.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.